MIREM ESPRIU _ 2013

Salvador Espriu i Castelló fou un poeta, dramaturg i novel·lista català, amb una obra literària extensa, caracteritzada per la barreja d’un intel·lectualisme extrem i d’un descriptivisme sovint càustic. La riquesa idiomàtica, la complexitat temàtica i de fonts, la capacitat per a retratar en termes transcendents la història col·lectiva, i fins i tot la representativitat històrica que va aconseguir a partir dels anys seixanta, la converteixen en una de les obres més importants de la literatura catalana del segle XX.

Entre els factors que van acabar de portar Espriu cap a la poesia durant la postguerra hi havia un procés de concentració expressiva, les majors facilitats de publicar en un gènere que no necessita tant d’espai com la prosa i que, pel seu caràcter més hermètic, podia superar millor els  entrebancs de la censura.

L’any 2013 s’escau el centenari del naixement de Salvador Espriu i Castelló. Per commemorar-lo hem volgut fer-li un petit homenatge amb una exposició de llibres d’art inspirats en la seva obra poètica. No es tracta de llibres il·lustrats, sinó d’una obra d’art entesa com a artefacte amb mecanismes i ressorts conceptuals, més que no com a simple suport d’un text.

La majoria de les obres que exposem són concebudes com a peces úniques i comprenen moltes tècniques: el dibuix, la pintura, l’escriptura, la gràfica, la costura... De manera que la història pot estar cosida en fils, la narrativa pot aparèixer en imatges, la línia pot ser que escrigui un dibuix més que una lletra...

Ens agradaria tancar aquesta presentació amb unes paraules de Vicenç Altaió sobre els llibres d’artista: “Creen una cultura que no fa distinció entre judicis i sentits verbals i no verbals, entre expressió i comunicació, assenyalant la ‘no-distinció’  (...) entre llegir i mirar, escriure i pintar, en definitiva, entre la cultura anomenada escrita i la cultura visual”. Siguin doncs, aquests llibres, un pont entre l’Espriu escriptor i l’Espriu que hem heretat els artistes que l’estimem i l’admirem.


LLIBRES QUE PODEU TROBAR AL BLOG
 


 


 

FINAL DEL LABERINT. EVA FIGUERASSOTA LA PLUJA. EVA FIGUERAS

ASSAIG DE CÀNTIC EN EL TEMPLE. MARIAN LÓPEZ

 

KNOWLES, EL PENJAT, S'HO MIRA A CINC PAMS DE LA BRANCA. MARINA BERDALET

 

 CICLE D'ESPRIU. MARINA BERDALET

 

DICCO NEL SILENZIO IL NOME DEL NULLA... I LA PELL DEL BRAU-XXXII. MANUELA CANDINI I MARIAN LÓPEZ A ESPRIU


 

ASSAIG DE CÀNTIC EN EL TEMPLE. MONTSE GINESTA, EVA FIGUERAS I MARINA BERDALET A ESPRIU 

COSINT ESPRIU. Primeres imatges


 

LINKS DE LES EXPOSICIONS

-INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS (del 15 al 19 d'abril 2013) 

-FUNDACIÓ SETBA (del 24 d'abril al 2 de maig 2013)

-BIBLIOTECA DE MOIÀ (del 22 d'abril al 30 de maig 2013) 

-PREMIS FAD DE DISSENY,  (del 3 al 19 de maig 2013) 

-XERRADA : QUÉ ÉS UN LLIBRE ART,  (17 maig 2013)

 -BIBLIOTECA DE CENTELLES  (del 23 d'agost al 20 de setembre 2013)

-TOCATS DE LLETRA, MANRESA  (del 5 al 31 d'octubre 2013)

-MUSEU D'ART DE LA PELL, VIC (del 9 de novembre al 29 de desembre 2013) 

-MUSEU D'ART DE LA PELL: MUNTATGE

-MUSEU D'ART DE LA PELL, VIC: INAUGURACIÓ (9 de novembre)

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada